ATTORNEY GENERAL
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-

November 20, 1991

FILE NO. 91-034

COUNTIES:

Authority of a County

to Implement Solid Waste Recycli
Programs in Incorporated Areas

Honorable Thomas F. Baker
State’s Attorney, McHenry,C
McHenry County Government “Ce
2200 North Seminary Avenue
Woodstock, Illinois 60098

Dear Mr. Baker:

I have your letter ¥herein you inquire whether, under

ecycling Act (Ill. Rev. Stat.

1989, ch. 8 .), a county possesses the

authority mand#t the implementation of recycling programs
within the|incorporated areas of the county. For the reasons
hereinaft t is my opinion that a county is generally
authorized to require the implementation of recycling programs

in both incorporated and unincorporated areas of the county.
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The Solid Waste Planning and Recycling Act was
enacted to reduce the environmental burden created by the
disposal of waste, and to diminish the flow of certain
materials into landfills. (Il1l. Rev. Stat. 1989, ch. 85, par.
5952.) Subsection 2(a) of the Act (Ill. Rev. Stat. 1989, ch.
85, par. 5952) provides, in part:

" x % *

(2) * * * counties should have the primary

responsibility to plan for the management of

municipal waste within their boundaries to insure
the timely development of needed waste management

facilities and programs;
* * % "
(Emphasis added.)
For purposes of the Act, the term "municipal waste" is defined
as follows:

" * % %

‘Municipal waste’ means any garbage, refuse,
industrial lunchroom or office waste, and other
material resulting from operation of residential,
municipal, commercial or institutional establish-
ments and from community activities.

x % % "

(I1ll. Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 5953.)

In addition, each county (as well as each municipality
with a population exceeding 1,000,000) is expressly required to
adopt and submit to the State a detailed plan for the manage-
ment of municipal waste produced within its territory. (Ill.

Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 5954.) An integral component of
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each of the county waste management plans is a recycling
program. (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 5956.)

Under the language of subsection 2(a) quoted above,
each county bears the primary responsibility for developing a
plan to manage recyclable materials and other municipal waste
generated within its boundaries. Section 6 of the Act (Ill.
Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 5956) provides, in pertinent part:

"Each county waste management plan adopted

under Section 4 shall include a recycling
program. Such recycling program:

(1) shall be implemented throughout the
county and include a time schedule for implemen-

tation of the program.

* * %

(5) may require residents of the county to
separate recyclable materials at the time of

disposal or trash pickup.

* % * "

(Emphasis added.)

It is well established that counties possess only
those powers which are expressly granted to them by the
constitution or by statute, together with those powers
necessarily implied therefrom to effectuate the powers which
have been expressly granted. (Redmond v. Novak (1981), 86 Ill.

2d 374, 382; Heidenreich v. Ronske (1962), 26 Ill. 2d 360,
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362.) To determine whether counties can mandate the implementa-
tion of recycling programs in all areas of the county, it is
necessary to review the provisions of the Solid Waste Planning
and Recycling Act and to establish the extent of the authority
granted to each county.

Under the language of subsection 6(1) of the Act
quoted above, counties are given the authority, without
limitation, to implement recycling programs "throughout the
county". In construing a statute, its language should be given
its plain and ordinary meaning. (Williams v. The Illinois
State Scholarship Commission (1990), 139 Ill. 24 24, 50.) 1In
interpreting the word "throughout", the courts have consist-
ently found that it is an expansive term used to mean "in or to
every part of." (Ruiz v. Morton (9th Cir. 1972), 462 F.2d 818,
820; Idaho Water Resource Board v. Kramer (S. Ct. Idaho 1976),
548 P.2d 35, 70; McCall v. Automatic Voting Machine Corp. (S.
Ct. Ala. 1938), 180 So. 695, 696.) Consequently, the language
of subsection'6(l) indicates that the General Assembly intended
that the recycling programs were to be carried out on a
county-wide basis, without regard to whether areas of the
county were incorporated as municipalities (except for those
cities with more than 1,000,000 inhabitants, which are required
to promulgate and implement their own waste management
programs). As incorporated areas are necessarily located

within the boundaries of one or more counties, the Act’s
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language clearly contemplates the implementation of recycling
programs in incorporated, as well as unincorporated, areas of
the county.

This conclusion is supported by the fact that, in
addition to counties, the General Assembly has expressly
granted the power to adopt waste management plans to munici-
palities with populations in excess of 1,600,000. It is well
established that where a statute contains an express exception,
all other possible exceptions not expressed are thereby
excluded. (Howlett v. Doglio (1949), 402 Ill. 311, 320; In re
Westland (1977), 48 Ill. App. 34 172, 176.) The grant of
authority to cities in excess of 1,000,000 to promulgate their
own waste management plans, is, in essence, an exception to the
general authority of counties to promulgate such plans. The
express exception of one class of municipalities is strongly
indicative of an intent to include all other municipalities
within the purview of the counties’ plans.

Although your inquiry pertains solely to whether
county recycling plans may be made applicable to incorporated
areas of the county, I believe that it is also necessary to
discuss briefly the applicability of such plans to unincorpo-
rated territory. As previously noted, section 6 of the Solid
Waste Planning and Recycling Act provides that a county plan
"shall be implemented throughout the county". Section 13.20 of
the Township Law of 1874 (Ill. Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 139,

par. 126.10), however, provides, in pertinent part:
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" * % %

The township board of trustees may adopt by
ordinance such rules and regulations relating to
recycling programs in unincorporated areas of the
township as it may from time to time deem neces-
sary and may provide penalties for the violations
thereof."

Although section 13-20 of the Township Law of 1874
does not, by its express terms, apply to incorporated areas,
and thus does not affect my response to your question, it does
appear to conflict with section 6 of the Solid Waste Planning
and Recycling Act, which purports to vest the primary responsi-
bility and authority to regulate solid waste in counties. 1In
order to resolve this potential conflict, the General Assembly
has amended section 7 of the Solid Waste Planning and Recycling
Act (Il1l. Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 5957, as amended by
Public Act 87-290, approved September 4, 1991) to provide, in
part, as follows:

" * % %

If a township within the county is operating
a recycling program on the effective date of the
plan which substantially conforms with or exceeds
the requirements of the recycling program in-
cluded in the plan, the township may continue to
operate its recycling program, and such operation
shall constitute, within the township, implementa-
tion of the recycling program included in the
plan. A township may at any time adopt and
implement a recycling program that is more
stringent than that required by the county waste
management plan."

The General Assembly has thus clarified that township

recycling plans which were implemented prior to the effective
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date of the county’s recycling plan, and which substantially
comply with or are more stringent than the county’s plan, may
still be enforced, and further, that townships possess continu-
ing authority to implement recycling plans in unincorporated
areas which are more stringent than the county’s plan.
Therefore, for the reasons set forth above, it is my
opinion that counties are authorized to mandate the implementa-
tion of recycling programs in both incorporated and unincorpo-
rated areas of the county, except for those areas which
comprise part of a municipality with a population exceeding
1,000,000 inhabitants, and except in unincorporated areas of
townships in which the township board has implemented a
recycling plan which substantially conforms to, or exceeds, the

requirements of the county’s plan.

Respectfully yours,

G2 L (B

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




